Heeft het ondernemen mij daadwerkelijk meer vrijheid opgeleverd

Heeft het ondernemen mij daadwerkelijk meer vrijheid opgeleverd?

Ondernemen, Persoonlijk

Vrijheid en flexibiliteit. Twee van mijn belangrijkste kernwaarden. En – zoals voor zoveel ondernemers – was het creëren van meer vrijheid één van de hoofdredenen om voor mijzelf te beginnen. Inmiddels ben ik 1,5 jaar onderweg als ondernemer. Tijd om de balans op te maken. Heeft het ondernemerschap mij de vrijheid gebracht, waar ik zo hard naar op zoek was?

Even terugspoelen: mijn weg naar vrijheid

BAM: een burn-out. Zo’n 3 jaar geleden. Plotseling was ik volledig uit de running. Althans, zo voelde het op dat moment. Inmiddels weet ik dat mijn burn-out niet uit de lucht is komen vallen, maar dat ik de signalen van mijn lichaam consequent genegeerd heb. Het was een harde les. Ik zeg bewust ‘les’, want ik heb nog nooit zoveel over mijzelf geleerd als in die periode. Ik ken mezelf nu beter dan ooit. En geloof me: dat geeft me toch een rust!

Nu wil ik absoluut niet doen alsof mijn burn-out een geschenk uit de hemel geweest is. Dat is niet zo. Wel denk ik dat die periode in mijn leven me gebracht heeft tot waar ik nu ben. Ik schreef al eerder dat ik mij gevangen voelde in mijn baan en dat ik een rasechte bureaugeograaf was geworden. Het was hoog tijd om het roer om te gooien.

En het ging om. Ik wilde maar één ding: LEVEN. In hoofdletters inderdaad. Dat doodse gevoel? Dag in dag uit hetzelfde ritme? Geen ruimte voor creativiteit? Die sleur? Daar zei ik keihard ‘nee’ tegen. Ik wilde vrijheid creëren voor mijzelf. De vrijheid om mijn leven op míjn manier in te delen en bovenal: op míjn manier te kunnen werken. Zo werd mijn onderneming geboren.

De hamvraag is nu natuurlijk: heeft het me ook daadwerkelijk meer vrijheid opgeleverd?

Ja en nee

Een simpele vraag, waar geen simpel en eenduidig antwoord op te geven is. In eerste instantie zou ik keihard ‘JA’ willen roepen, maar eerlijk is eerlijk: er komt bij het ondernemen veel meer kijken dan ik vooraf had ingeschat. Naïef? Misschien wel.

Waarom wel?

Natuurlijk heeft het ondernemen me in zekere zin wél veel meer vrijheid opgeleverd. Ik kan bijvoorbeeld zelf kiezen met welke opdrachtgevers ik wel en niet in zee ga, mijn eigen tijd indelen en zelf bepalen waar ik werk. Of dat nu mijn gloednieuwe werkkamer is, bij een opdrachtgever op kantoor, in het koffietentje om de hoek of – in niet-corona tijden – vanuit een Airbnb in Parijs.

En voel ik het even niet? Dan hoef ik niks te forceren om maar ‘genoeg uren te maken’, maar ga ik lekker naar buiten om met nieuwe inspiratie terug te komen. Of ik klap mijn laptop dicht voor die dag. En heb ik in het weekend ineens heel veel inspiratie? Dan sla ik ook gerust mijn laptop weer open.

Alleen al het feit dat ik zoveel meer mogelijkheden heb, zorgt voor een onmetelijk gevoel van vrijheid. En ik durf inmiddels ook te zeggen dat ik mijzelf daar echt enorm dankbaar voor ben.

Waarom niet?

Ik ben streng voor mijzelf. In loondienst was ik streng voor mijzelf, maar als ondernemer ben ik misschien nog wel strenger. Ik wil veel, vaak alles tegelijk en het liefst ook nog perfect. Maar – mede dankzij mijn burn-out – weet ik ook dat ik grenzen heb. Toch blijft het lastig om niet over die grenzen heen te gaan en een goede balans te vinden tussen werken voor mijn klanten, werken aan mijn bedrijf en vrije tijd. En vooral bij die laatste twee ga ik nog wel eens de mist in.

Mijn klanten komen altijd op de eerste plaats, maar daardoor heb ik vaak minder tijd om áán mijn bedrijf te werken. Denk aan: acquisitie, bloggen, social media, mijn website en administratie. En elke keer als het niet lukt om écht consequent aan mijn bedrijf te werken, ben ik toch teleurgesteld in mezelf. En dit zorgt er dus eigenlijk ook voor dat ik nooit klaar ben en ik het in mijn vrije tijd lastig vind om écht mijn rust te pakken.

Op weg naar meer vrijheid

Eerlijk is eerlijk, ondernemen is niet zo makkelijk als ik mij had voorgesteld. Toch zou ik nooit meer anders willen. Het heeft me absoluut de rust en de vrijheid gebracht, die ik zocht. Het is keihard werken, maar wel grotendeels op mijn voorwaarden. En dát geeft een enorm gevoel van vrijheid.

Wat ik dan ga doen voor dat laatste stapje naar een nóg vrijer leven? Ik heb een en ander voor mijzelf op een rij gezet en een aantal actiepunten genoteerd om het mezelf makkelijker te maken. Te beginnen met uitbesteden. Zo heeft Sabine mijn prachtige nieuwe website gemaakt en denk ik erover met een VA te gaan samenwerken en mijn boekhouding deels uit te besteden. En als klap op de vuurpijl rijdt er binnenkort een robotstofzuiger door mijn huis! Als dat geen vrijheid is.

Hoe kijk jij naar vrijheid als ondernemer? En hoe zorg jij ervoor dat je alle  ballen in de lucht houdt?

Contact

dewi@krachtvancontent.nl
06-55788804

Deel deze blog:

Vorig bericht
Hoe de hypotheekadviseur mijn omzetdoel bepaalde
Volgend bericht
Waarom algemene teksten zinloos zijn en ik ze niet schrijf

Lees meer:

Menu