Weet jij die enter-knop goed genoeg te vinden op jouw toetsenbord?

Bloggen, Schrijftips

Iedereen kent wel iemand, die niet kan stoppen met praten. Zo’n enorme spraakwaterval. Als mijn moeder vroeger bijvoorbeeld thuis kwam uit haar werk, hielden mijn vader en ik ons alvast stevig vast aan ons granieten aanrechtblad. Klaar voor de wervelstorm, die zo de kamer binnen zou walsen.

Het was haar enthousiasme hoor. En wij waren blij dat ze met zó ontzettend veel plezier naar haar werk ging. We hadden het veel vervelender gevonden als zij elke dag als een dood vogeltje thuis was gekomen. Maar er was werkelijk geen speld meer tussen te krijgen. Elke dag werden we overspoeld door een stroom van woorden.

Ik probeerde haar nog wel eens uit te leggen dat een zin begint met een hoofdletter en eindigt met een punt. En dat het ook veel prettiger luisteren zou zijn als zij zo nu en dan eens een adempauze zou nemen.

Onbegonnen werk. Wij wachtten dus maar braaf tot de storm was over geraasd. Maar eerlijk? Het was soms wel een tikkeltje vermoeiend. Sorry, mam! Toch schrijven heel veel mensen ook zo. Enorme lappen tekst, zonder pauzes en witregels. Maar wie wil dat nou lezen?

Dit zijn de voordelen van alinea’s:

Een ellenlange tekst, die als een grote zwarte deken op me afkomt? Beangstigend vind ik het bijna. Het zweet breekt me al uit als ik er alleen maar naar kijk. Moet ik me dáár doorheen worstelen? Echt niet. Ik klik zo’n tekst direct weer weg.

Bevat een tekst veel witregels? Tussenkopjes? En fijne korte alinea’s? Yes, dan maakt mijn hart een sprongetje en krijg ik zelfs zín om een tekst te lezen.

Maar hoe het nou komt dat alinea’s zo ongelofelijk belangrijk zijn?

1. Je zorgt voor rust

Ellenlange teksten schrikken je lezer af. Wil jij niet dat jouw bezoekers wegklikken, zodra ze op jouw website komen of op de link naar jouw blog klikken? Zorg dan voor rustpunten in je tekst door met alinea’s te werken. Die rustpunten maken jouw tekst veel behapbaarder. Je lezers zullen je dankbaar zijn, echt waar! En jij jezelf ook, want je verkleint zo de kans dat zij – net als ik – direct afhaken.

2. Je creëert overzicht

Alinea’s zorgen niet alleen voor rust in je tekst, ze maken de boel ook een stuk overzichtelijker! Elke alinea heeft een afgeronde hoeveelheid informatie. En vaak staat de belangrijkste informatie in de eerste twee zinnen.

3. Je maakt je tekst makkelijk scanbaar

Dit brengt mij gelijk bij mijn volgende punt. Door te werken met alinea’s en de belangrijkste informatie direct aan het begin te zetten, maak je je tekst ook scanbaar. Heel fijn voor mensen, die elke dag enorme hoeveelheid informatie tot zich moeten nemen. Als je óók nog met tussenkopjes werkt, maak je jouw tekst helemaal makkelijk leesbaar!

Korte alinea’s tellen ook

O, dan wil ik nog even afrekenen met één bezwaar: dat alinea’s altijd allemaal even lang moeten zijn. Ja, dat leerde ik vroeger ook op school. Mijn leraar Nederlands vertelde mij zelfs dat een alinea bij voorkeur 5 óf 7 regels heeft. En ik maar braaf tellen elke keer dat ik een opstel schreef.

Maar kijk mij nu eens lekker op die enter-knop rammen! Leest veel prettiger toch? Alinea van 3 regels? Geen probleem! Alinea van slecht één zin? Héérlijk!

Kieper die regels lekker overboord en zorg voor rustpunten en overzicht in jouw teksten.

Weet jij die enter-knop goed genoeg te vinden?

Weet jij die enter-knop goed genoeg te vinden op jouw toetsenbord? Of vind je het toch nog lastig om je tekst behapbaar te maken en besteed je het schrijven van jouw webteksten of blogs liever uit? Stuur dan een mailtje naar dewi@krachtvancontent.nl.

Wil je meer van dit soort tips ontvangen, die ervoor zorgen dat jij makkelijker behapbare teksten gaat schrijven? En je ervoor zorgt dat jij veel meer verbinding met jouw doelgroep kunt creëren? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Contact

dewi@krachtvancontent.nl
06-55788804

Deel deze blog:

Vorig bericht
Waarom jij je bezoekers écht niet welkom hoeft te heten op jouw website
Volgend bericht
Zullen we stoppen met die extreem formele schrijftaal?

Lees meer:

Menu