Dewi zit achter haar laptop en geeft simpele SEO-tips

5 simpele SEO-tips, die je direct kunt toepassen!

Ben jij al lekker aan de slag met het schrijven van blogartikelen? Dan wil je natuurlijk ook dat je blogs ook goed gevonden worden! Ik geef je 5 simpele SEO-tips, die je zelf direct kunt toepassen!

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het draait allemaal om hoger scoren in de organische zoekresultaten van Google. Eén van de hoofddoelen van Google is om gebruikers zo veel mogelijk waarde te bieden door de beste zoekresultaten te tonen. Om te bepalen welke resultaten bovenaan moeten verschijnen, kijkt Google vooral naar de relevantie, populariteit, actualiteit, kwaliteit en leesbaarheid van jouw blog of pagina.

Simpele SEO-tips

Er zijn natuurlijk talloze manieren om met SEO aan de slag te gaan. Weet jij niet waar je moet beginnen? Of wil jij wat snelle optimalisaties doorvoeren op jouw website? Ik heb 5 simpele SEO-tips voor je op een rij gezet:

1. Start met zoekwoordenonderzoek

Als je je vindbaarheid in Google wil vergroten, is het verstandig om te starten met zoekwoordenonderzoek. Het is natuurlijk doodzonde als je je in een artikel focust op een bepaalde zoekterm en je er vervolgens achter komt dat niemand op die zoekterm zoekt. Met behulp van zoekwoordenonderzoek kun je bepalen op welke termen veel gezocht wordt en hoe de concurrentiegraad op deze zoektermen is.

Handige tools, die ik vaak gebruik bij mijn zoekwoordenonderzoek zijn bijvoorbeeld: Google suggest, Keyword planner van Google Ads en Ubersuggest.

Bonustip: als je liever ‘vrij’ wilt schrijven en je tijdens het schrijfproces liever niet beïnvloed wilt worden door zoektermen, dan kun je je zoekwoordenonderzoek ook achteraf doen. Verweef je zoektermen dan later door je tekst.

2. Gebruik long tail keywords

Wist je dat 70% van de zoekopdrachten in Google bestaat uit meer dan drie woorden en slechts 30% van de zoekopdrachten uit één woord? Staar je daarom niet blind op één term als zoekwoord (short tail), maar maak gebruik van long tail keywords, die bestaan uit 3 of meer woorden.

De concurrentie op short tail keywords is vaak veel groter dan op long tail keywords. Daarbij zijn long tail keywords specifieker, waardoor je lezers écht vinden waar zij naar op zoek zijn. Met long tail keywords kun je dus makkelijker scoren, omdat de concurrentie lager ligt én je doelgerichter zoekverkeer krijgt.

3. Zorg voor rijke content

Als tekstschrijver zweer ik natuurlijk bij goede teksten, maar zelfs ik moet toegeven dat er meer op de wereld is dan tekst alleen. Het internet is een multimediale omgeving. Zorg dus voor ‘rijke’ content door in je tekst gebruik te maken van verschillende soorten media. Denk bijvoorbeeld aan: foto’s, video’s, quotes, infographics, PDF’s, interne en externe links.

Denk je nu: ‘Ja, maar moet ik dan ineens video’s gaan opnemen? Weet je wel hoeveel tijd dit kost?’ Of voel je weestand om hiermee aan de slag te gaan? Zorg dan voor rijke content door klein te beginnen. Voeg bijvoorbeeld afbeeldingen, interne- en externe links en quotes aan je tekst toe.

4. Optimaliseer je afbeeldingen

Nog even over die afbeeldingen. Super als je die toevoegt, maar vergeet ze niet te optimaliseren. Als je gebruik maakt van afbeeldingen, kun je je zoekwoorden namelijk op 3 verschillende plekken toevoegen: in de bestandsnaam, de titel en in de alt tag. Het optimaliseren van afbeeldingen draagt bij aan een betere ranking in de zoekmachines!

5. Schrijf voor mensen

Stiekem vind ik dit één van de belangrijkste SEO-tips, die ik je kan geven: vergeet niet dat je schrijft voor mensen. Natuurlijk is SEO belangrijk als je hoger wilt scoren in de zoekresultaten, maar let wel op dat je niet gaat ‘over-optimaliseren’. Een tekst waarin je gaat ‘zoekwoordproppen’ leest niet fijn. Grote kans dat je lezers dan afhaken. Daarbij wordt over-optimaliseren ook door Google afgestraft.

Tot zover mijn simpele SEO-tips, waar je zelf mee aan de slag kunt. Heb je geen idee hoe je een zoekwoordenonderzoek uitvoert? En wil je verzekerd zijn van blogs, waarmee jouw onderneming beter gevonden wordt in de zoekmachines? Bekijk dan mijn blogabonnement of neem contact met me op. Ik help je graag!

Contact

dewi@krachtvancontent.nl
06-55788804

Deel deze blog:

Vorig bericht
Zo kom je in een fijne schrijfmodus!
Volgend bericht
Van bureaugeograaf naar vrije tekstschrijver met geografische bril

Lees meer:

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Wat een handige tips! Eigenlijk wist ik ze al wel, maar zo nu en dan vergeet je er een paar en dan is het handig om ze weer eens op een rijtje te zien.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu