Dewi schrijft tips om in een fijne schrijfmodus te komen in een notitieboekje

Zo kom je in een fijne schrijfmodus!

Schrijftips

Schrijven is een creatief proces. Dat dwing je nu eenmaal niet af, maar als er keiharde deadlines voor de deur staan, móet je wel iets op papier krijgen. En het liefst ook nog een inhoudelijk sterke tekst, die lekker wegleest. Dat vraagt om focus. Ik geef je 3 persoonlijke tips om in een fijne schrijfmodus te komen.

1. Ga naar buiten

Op dit moment werken we allemaal grotendeels vanuit huis. Voor mij is dit om eerlijk te zijn niet heel erg anders dan anders. Natuurlijk werk ik nu ook minder buiten de deur, maar als tekstschrijver werk ik eigenlijk altijd veel vanuit huis. En ik vind het heerlijk!

Toch kan het dan het heel verleidelijk zijn om je bed uit te rollen en achter je bureau te gaan zitten. Fout! Dat werkt niet. Ik ben er inmiddels wel achter dat ik niet de beste teksten tik als ik met een duf net-uit-bed-hoofd achter mijn laptop ga zitten.

Wat mij helpt, is om net te doen alsof ik naar mijn werk ga. Ik sta op, ga douchen en ontbijten en begin de dag dan met een ochtendwandeling van ongeveer een half uur. Tijdens een wandeling laat ik mijn gedachten vaak de vrije loop en komen de beste ideeën in mij naar boven. Als ik dan eenmaal met een fris hoofd achter mijn laptop zit, ga ik als een speer.

En als ik halverwege de dag weer even inzak? Dan doe ik precies hetzelfde. Hup, naar buiten! Hoofd leegmaken en daarna weer fijn met een fris hoofd verder tikken!

2. Zet een schrijfmuziekje op

Eén van mijn favoriete manieren om in een schrijfmodus te komen, is om mijn ‘vaste’ schrijfmuziekje op te zetten. Door steeds dezelfde muziek aan te zetten als ik ga schrijven, lijkt het alsof ik mijn hoofd ‘activeer’ en ik aan mijn hersenen vertel dat ik NU concentratie nodig heb.

Wat ik dan luister? Geloof het of niet, maar ik kan het beste schrijven met Indiase mantramuziek in mijn oren. Tijdens mijn reis door het prachtige en chaotische India voelde ik voor het eerst in jaren een enorme rust over mij heen komen. Alsof alles op dat moment goed was en ook altijd goed zou blijven komen. De muziek uit India herinnert mij aan dat gevoel.

Zweverig? Misschien, maar voor mij werkt het. Het maakt dat ik nergens anders meer aan denk en mijn focus AAN gaat. Misschien heb jij ook wel bepaalde muziek, die je helpt focussen? En dat hoeft natuurlijk niet per se Indiase mantramuziek te zijn!

3. Telefoon weg, e-mail uit

Eerlijk is eerlijk, het heeft lang geduurd voordat ik dit kon. Het ‘even’ naar mijn telefoon grijpen, was een automatische handeling geworden. Met als gevolg dat ik soms eindeloos door social media aan het scrollen was om vervolgens op te schrikken en te zien dat ik een half uur verspild had aan ‘niks’. Daarnaast werd ik echt door ieder appje uit mijn concentratie gehaald.

Hetzelfde gold voor  mijn e-mail. Die stond altijd aan. Zodra er een mailtje binnenkwam, moest ik het toch even lezen. Om er vervolgens niet eens direct iets mee te doen. Weg focus! Dag fijne schrijfmodus!

Herkenbaar? Nou, weg met die telefoon dan!

Om écht in een lekkere flow te komen en om lekker door te kunnen tikken, leg ik mijn telefoon tegenwoordig aan de andere kant van de kamer, staat het geluid van WhatsApp uit en check ik mijn e-mail én WhatsApp op vaste momenten op de dag.

Luister jij ook wel eens naar mediterende monniken? Of heb jij een ander go-to muziekje om ‘aan’ te gaan?

Contact

dewi@krachtvancontent.nl
06-55788804

Deel deze blog:

Vorig bericht
Wat ik als ondernemer leerde van een bank kopen
Volgend bericht
5 simpele SEO-tips, die je direct kunt toepassen!

Lees meer:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu