variëren in zinslengte

Variëren in zinslengte: dé tip voor spannendere teksten

Schrijftips

Als je één ding niet wilt als schrijver, dan is het dat lezers zich door jouw teksten heen moeten worstelen. Dat teksten langdradig zijn. Saai. Of gewoon niet lekker lezen. Hoe voorkom je dat dan? Ik geef je vandaag één simpele tip om je teksten spannender te maken.

Schrijven is een spel

Het is heel eenvoudig. Je hoeft helemaal geen ingewikkelde escapades uit te halen. En het is al helemaal niet nodig om een cursus ‘creatief schrijven’ te volgen. Schrijven is een spel. Een spel met taal. Woorden. Letters. En bovenal: ritme.

Als je een vlotte tekst wilt schrijven, zorg dan voor een vlot ritme. Hier wordt je tekst automatisch spannender van.

Misschien heb je er nooit eerder bij stil gestaan, maar een lezer leest niet ieder woord met evenveel aandacht. Al helemaal niet op het internet. Teksten worden snel gescand. De tussenkopjes worden bekeken en alleen datgene wat de lezer interessant vindt, wordt opgepakt. Wil je je lezer langer op jouw pagina houden? Dan moet je de aandacht zien vast te houden.

Variëren in zinslengte

Mijn tip? Speel het spel van de taal en zorg voor speelse teksten. Houd het spannend. Ritmisch. Verrassend. Varieer in zinslengte. Doe je dit niet? En gebruik je alleen maar lange zinnen? Dan verandert je tekst in een denderende trein, die  eentonig door het landschap raast en je lezer langzaam in slaap wiegt. De aandacht is verslapt. Het resultaat? Je boodschap komt niet over.

Zonde!

Variëren in zinslengte is dus dé truc. Wissel langere zinnen af met korte zinnen. Laat je vooral niet afschrikken door zinnen van slechts één of twee woorden. Maak gebruik van het verrassingseffect. Het werkt. En voorkomt dat jouw lezer afhaakt en je tekst weg klikt.

Geloof me, als je succes wilt hebben met je webteksten, helpt het om ritme aan je teksten toe te voegen. Pas je dit simpele trucje toe? Dan houd je je lezer scherp. Succes!

Contact

dewi@krachtvancontent.nl
06-55788804

Deel deze blog:

Vorig bericht
Een tekstschrijver inhuren, waarom zou je dat doen?
Volgend bericht
De ideale lengte van een blogartikel

Lees meer:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu