ideale lengte van een blogartikel

De ideale lengte van een blogartikel

Bloggen

Wat is de ideale lengte van een blogartikel? Dit is een vraag die ik regelmatig gesteld krijg. Een logische vraag, maar is hier een eenduidig antwoord op te geven? In dit artikel vertel ik je of de ideale lengte van een blogartikel bestaat en wat volgens mij belangrijk is om rekening mee te houden bij het schrijven van een blog.

De minimale lengte van een blogartikel

Over de ideale lengte van een blogartikel bestaat nogal wat discussie. Wat vinden lezers fijn? Moet een blogartikel kort en krachtig zijn of juist zo uitgebreid mogelijk? Geloof me, ik heb hier ook mee geworsteld. Zeker toen ik net begon met bloggen.

Wat de ideale lengte van een  blogartikel is, laat ik hier nog even in het midden. Eerst is het belangrijk om te weten wat de minimale lengte van een blogartikel is.

Een belangrijke speler in blogland is Google. Dit is ongetwijfeld geen verrassing voor je, maar je vraagt je misschien af wat Google te maken heeft met de minimale lengte van je blogartikel. Simpel. Google vindt blogartikelen van minder dan 300 woorden domweg niet interessant. De gedachte hierachter is dat je in minder dan 300 woorden geen waardevolle informatie kunt overbrengen. En dit is juist wat Google zo belangrijk vindt: waarde. Om die reden neem ik 300 woorden voor een blogartikel altijd als uitgangspunt voor de minimale lengte.

Maar je schrijft toch voor mensen?

Als je me langer volgt, weet je dat ik het centraal stellen van de lezer het allerbelangrijkst vind bij het schrijven van een tekst. Desondanks kun je als blogger anno 2019 niet meer zonder Google. Google is voor mij het belangrijkste kanaal om mensen naar mijn websites te trekken. Door je blogartikelen zo goed mogelijk te optimaliseren, kom je hoger in Google en weten meer mensen je te vinden. Schrijven voor mensen én voor Google kan wat mij betreft hand in hand gaan. 

Kracht van Content | Tekst- en Contentbureau Utrecht

De maximale lengte van een blogartikel

Google vindt het dus belangrijk dat een blogartikel uit minimaal 300 woorden bestaat. Maar is er ook een maximale lengte van een blogartikel?

Ik kan alvast verklappen dat het voor Google het allerbelangrijkst is dat jij met jouw blogartikelen waarde toevoegt. Geef in je blogs daarom antwoord op vragen, los een probleem op of speel in op de actualiteit. Belangrijk bij het schrijven van een blogartikel is dat je niet alleen denkt: hoe trek ik zoveel mogelijk bezoekers naar mijn blog? Maar stel jezelf in plaats daarvan de volgende vraag: hoe kan ik mijn lezers zo goed mogelijk helpen met mijn tekst? Het verder helpen van bezoekers is namelijk ook een belangrijk uitgangspunt van Google.

Google is gek op lange en rijk gevulde artikelen met waardevolle informatie. Door in je blogs zoveel mogelijk waarde toe te voegen, kun je all out gaan over een onderwerp. Schrijf bijvoorbeeld álles op wat je weet over een onderwerp en beantwoordt zo veel mogelijk vragen. Verplaats je hierbij in je lezer en bedenk wat zij over het onderwerp zouden willen weten. Dit mogen rustig hele lange artikelen zijn tussen de 2000 tot 3000 woorden.  

Leuk hoor Google, maar laten we weer even teruggaan naar het menselijke aspect. Lezen mensen zulke lange artikelen wel? Mijn ervaring is dat artikelen tussen de 2000 en 3000 woorden zeker wel gelezen worden. Als jouw artikelen maar interessant en waardevol genoeg zijn, zullen mensen het lezen. Let er bij het schrijven van zulke lange artikelen wel op dat je écht waardevolle informatie deelt en dat je tekst niet alleen een ‘vulling van woorden’ wordt.

Toch zou ik persoonlijk niet zo snel een artikel schrijven van méér dan 3000 woorden. De maximale lengte van een blogartikel ligt naar mijn idee dan ook tussen de 2000 en 2500 woorden.

Voorbeelden van zulke lange artikelen, die ik schreef op Backpack vol verhalen zijn: ‘Backpackroute Maleisië: een rondreis van 3 weken’ en ‘De visa voor de Trans Mongolië Express’  

Wat is de ideale lengte van een blogartikel?

Tja, wat is dan dé ideale lengte van een blogartikel? Niet te kort dus, maar ook niet langer dan 3000 woorden. Als je het zo ziet, zou je kunnen zeggen dat de ideale lengte van een blogartikel tussen de 300 en 3000 ligt. Dit vind ik echter wel een erg brede schaal.  

Concluderend kun je in elk geval zeggen dat bij het schrijven van een blogartikel de lezer centraal moet staan, door zoveel mogelijk waarde te bieden. Beantwoord daarom zoveel mogelijk vragen en los problemen van je doelgroep op. Als dit je uitgangspunt is, kun je eigenlijk niet ‘fout’ zitten met de lengte van je blogartikel.

Persoonlijk probeer ik korte blogartikelen af te wisselen met langere blogs. Om zoveel mogelijk waarde te bieden aan mijn lezers, streef ik bij ‘korte’ artikelen meestal naar een lengte van 1000 tot 1200 woorden. Ik merk dat deze lengte voor mij het beste werkt. Desondanks hebben sommige onderwerpen simpelweg meer woorden nodig om een volledig verhaal te kunnen vertellen. In die gevallen schrijf ik rustig artikelen van meer dan 2000 woorden.

Ik ben benieuwd: wat is voor jou de ideale lengte van een blogartikel?

Contact

dewi@krachtvancontent.nl
06-55788804

Deel deze blog:

Vorig bericht
Variëren in zinslengte: dé tip voor spannendere teksten
Volgend bericht
Blogtips #1: 11 ideeën voor je bedrijfsblog

Lees meer:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu